Dormiti bine, doamna manager? Nu vi se rupe sufletul cand ii priviti pe acesti bolnavi? Este revoltator ce se intampla la aceasta unitate medicala etalon din Iasi



Bataie de joc! In fiecare an se intampla aceeasi situatie, iar conducerea unitatii medicale se scuza • Bolnavii de cancer sunt pusi in situatii umilitoare • Managerul trimite bolnavii la clinici private, desi putea cere ajutor la Spitalul Sf. Spiridon unde exista psibilitati.

loading...


Nimic nu este mai cumplit sa ti se spuna ca ai cancer. Socul este atat de puternic pentru anumite persoane, incat o parte dintre ei se prapadesc inainte de a incepe un tratament. Acesti bolnavi ar trebui sa beneficieze de o atentie speciala atat din partea personalului medical, cat si a conducerii spitalului unde pot fi investigati, tratati. 

Nu ar trebui sa le lipseasca nimic atunci cand ajung  la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi. Vorbim de un institut care beneficiaza de un alt statut, inclusiv la finantare, nu de o oarecare unitate medicala. Deci, o unitate medicala cu pretentii. In realitate lucrurile stau cu totul altfel. 

Acesti bolnavi trebuie sa suporte, pe langa chinurile bolii, fel de fel de obstacole cand ajung sa bata in usa Institutului Regional de Oncologie din Iasi, o unitate dotata cu aparatura medicala de ultima generatie. Bolnavii nu au pretentii iesite din comun, dar vor sa fie tratati asa cum trebuie dupa ce ani de zile au platit asigurare medicala.
loading...

Bolnavii au aflat la spial ca nu pot face examen CT

De cateva zile, nu se mai fac investigatii Computer Tomograf (CT). Aparatul s-a defectat si abia de luni, 10 iulie 2017, vor fi reluate investigatiile CT. Este posbil ca in cursul acestei saptamani sa fie inlocuit tubul, piesa defecta, dupa care urmeaza alte doua zile de proba. Bolnavii de cancer programati la CT au aflat la spital ca aparatul nu functioneaza. 

Ieri, mai multi pacienti, cu lacrimi in ochi, s-au revoltat cand au aflat ca au batut drumul degeaba pana la spital. Acestia au aflat ca vor fi reprogramati peste o luna-doua. Cat de mare era efortul din partea reprezentantilor Institutului de Oncologie ca sa-i anunte pe amaratii de bolnavi sa nu mai faca aceasta deplasare si sa le transmita telefonic sau prin alte mijloace ca vor fi reprogramati ulterior. 

"Azi (ieri-n.r.) mama avea programare la CT. La institut am aflat ca este defect. Nu ne-au anuntat de la spital sa nu mai venim, asa era normal. Azi am avut noroc ca nu este canicula. De la Institut ne-au indrumat catre o firma privata de peste drum de spital sa faca mama tomografie, dar si acolo este stricat. Pe mama au reprogramat-o abia peste o luna. La privat tarifele sunt foarte mari si nu ne permitem. Suntem obligati sa asteptam, ceea ce nu este corect", a declarat fiul unei paciente bolnave de cancer. 


loading...
Pacientii au fost trimisi la o clinica privata

Atunci cand Computerul Tomograf de la IRO este defect, bolnavii sunt trimisi, peste drum, la clinica privata. Este vorba de Clinica de imagistica medicala Affidea. De ce a ales managerul institutului o clinica privata si nu apeleaza la contractul de servicii intraspitalicesti incheiat cu unitatile medicale de stat unde exista aparat CT? De cateva zile si CT de la clinica Affdea s-a defectat si reprezentantii unitatii de imagistica medicala nu stiu cand va fi redeschis. 


Ca sa beneficieze de gratuitate, bolnavii trebuie sa astepte cel putin un an

Mai jos de Institutul Regional de Oncologie exista o alta clinica de imagistica medicala privata, Explora RX, situata intr-un punct strategic, intre institut si Spitalul Sf. Spiridon. Computerul Tomograf de aici functioneaza, dat preturile investigatiilor sunt foarte mari. Ieri, pentru un CT abdominal, cu substanta de contrast, costa 420 de lei. De gratuitate nici nu poate fi vorba. 

"CT-ul de la noi este functional. Daca nu puteti achita contravaloarea serviciului medical, trebuie sa asteptati cel putin un an de zile ca sa beneficiati de gratuitate. In functie de fondurile pe care le primim de la Casa de Asigurari de Sanatate se asteapta cam intre 12-14 luni", au spus reprezentantii Clinicii Explora RX. Va dati seama in ce situatie sunt bolnavii de cancer care trebuie sa faca examen Computer Tomograf?

"A picat tubul pentru ca aparatul este foarte utilizat"

Managerul Institutului Regional de Oncologie Iasi a explicat ca aparatul CT se defecteaza din cauza suprasolicitarii. "A picat tubul pentru ca aparatul este foarte utilizat. Computerul Tomograf a fost achizitionat in anul 2011 si in fiecare an trebuie sa schimbam tubul. De unde sa stim cand se defecteaza tubul? Numarul de expuneri a expirat in luna martie si de peste 3 luni functioneaza peste durata de expunere. Toti pacientii au fost anuntati ca aparatul este defect si vor fi reprogramati. Nu cred ca sunt bolnavi care nu au stiut. Pacientii au fost trimisi peste drum la clinica Affidea, dar dupa doua zile a picat si la ei tubul. Am facut licitatie si saptamana aceasta trebuie sa vina tubul nou care ne-a costat 135.000 lei. Cred ca luni vor fi reluate investigatiile CT", a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi. 

Citeste si : EXCLUSIV! Asa se aranjeaza un concurs la Institutul de Oncologie Iasi. Cum sunt mituiti membrii comisiei de examen

La Sf. Spiridon sunt doua CT-uri, dar unitatea medicala nu a fost solicitata

Aceasta a tinut sa precizeze ca pacientii care reprezinta o urgenta beneficiaza de investigatii Computer Tomograf la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. "Pacientii merg la Spitalul Sf. Spiridon sa faca CT si nu trebuie sa plateasca nimic", a spus ec. Mirela Grosu. Managerul spitalului habar nu a fost informat ca trebuie sa preia si pacientii de la IRO pentru CT. 

"Noi avem doua aparate Computer Tomograf. Nu stiu nimic de pacientii de la IRO, pentru ca nu am fost anuntati. Cand exista o situatie de acest gen, trebuie sa fiu informat telefonic sau in scris. Avem acel contract de servicii intraspitalicesti pentru urgente. De exemplu, daca se defecteaza CT de la un spital public, atunci preluam noi urgentele. Nu am fost informati de IRO. Avem programari la cele doua CT-uri si de aceea trebuie sa fim informati pentru a vedea cum programam si bolnavii de la oncologie", a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. 

Managerul nu a solicitat al doilea Computer Tomograf

Pentru ca managerul de la IRO recunoaste ca exista o solicitare mare pentru investigatiile CT, unitatea medicala ar fi trebuit sa aiba al doilea Computer Tomograf. Ec. Mirela Grosu a declarat ca nu avea cum sa solicite de la Ministerul Sanatatii fonduri pentru al doilea CT, deoarece sunt spitale care nu au acest tip de aparat. 

"Este rentabil un al doilea CT. In primul rand, nu avem spatiu unde sa-l montam, pentru ca trebuie sa indeplinim anumite conditii pentru a primi autorizatie. In al doilea rand, cine imi mai da mie inca un CT cand sunt atatea spitale care nu au. Pentru cel existent platim servicii de mentenanta lunar pentru a sta cat mai putin nefunctional", a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iasi.

Sursa: 
bzi.ro
Dormiti bine, doamna manager? Nu vi se rupe sufletul cand ii priviti pe acesti bolnavi? Este revoltator ce se intampla la aceasta unitate medicala etalon din Iasi Dormiti bine, doamna manager? Nu vi se rupe sufletul cand ii priviti pe acesti bolnavi? Este revoltator ce se intampla la aceasta unitate medicala etalon din Iasi Reviewed by Andra on iulie 05, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu

Business

[recent]

Trafic